"Tiara" Mavrud Nagyobb

"Vinica" Mavrud

Évjárat: 2018
Fajta: Száraz vörös bor
Összetétel: 100% Mavrud (őshonos bolgár szőlőfajta)

Bővebb leírás

7 600 Ft‎ Adóval

Egyéb infó

Évjárat: 2018
Fajta: Száraz vörös bor
Összetétel: 100% Mavrud (őshonos bolgár szőlőfajta)

Szüret: 2018.09.04-10.
Alkoholtartalom: 14.5%
Fahordós érlelés: 18 hónap
Fahordó: új bolgár tölgyfa, barrique
EU-minősített ökológiai bor
Palack: 0.750 l

Termelő: Zagreus
Származási hely: Dél-Bulgária, Aszenovgrad régió, Vinica [Виница] falu, Zagreus saját ökológiai gazdasága


"Vinica" Mavrud egy kiemelkedő minőségű kézműves bor. Különlegességét egyrészt az ökológiai gazdálkodásnak köszönheti, másrészt az észak-olaszországi borászoktól kölcsönzött eljárásnak is, amely a helyi borászok számára ismeretlen, és amelyet a pincészet csapata itt először alkalmaz.

A szőlőt kézzel szüretelik 3 kg-os kosarakban, majd 50 napig nyitott helyen hagyják töppedni a kosarakban feldolgozás előtt.

Ajánlott ételpárosítások: vadhusok, érlelt sajtok.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18°C

Kóstolási jegyzék:
Átláthatatlan vörösös-fekete szín lila árnyalattal. Amikor megforgattam a boros pohárban, a bor takaróként rátapadt a falára, és külön kis dagadt patakocskákban kerítést rajzolva, vonakodva indult lefelé. Az illata meglepőn sűrű - töppedt fekete bogyók, feketeribizli lekvár és túlérett szilva. Ízben gazdag és egyedi, a hatalmas test elrejtőzik a különleges ötvözetben és erőteljes, ugyanakkor bársonyos tanninokba burkolódzik. Ez a bor nagyon hosszú érlelési potenciállal rendelkezik, bár a készítőjén kívül kétlem, hogy lesz, aki megvárja.

Szekeres Gyula barátunk véleménye a fenti kóstolási jegyzékről:

"Nagyon precíz, minden passzol. Te írtad? Ezt mindenki így érezheti szerintem, de egyénenként lehetnek ebben a borban bőven felfedeznivalók, kis apró részletek, annyira összetett. Az utóíze olyan hosszú, hogy felkapom a fejem, mik jönnek még. 
Amúgy itt az én jegyzetem:
Őszintén tiszta, hullámokban érkező, változó illat, amiben keverednek a pirosbogyósok és az aszaltság. Nem tolakodó, de sűrű, zsigeri tannin. Édes, de nem maradékcukrosan, sós-édes-vizes-fanyar ízek követik egymást – nagyon különleges. Lecsengés piros bogyós, kicsit aszaltan. Jóval a korty után még mindig bombáznak a piros bogyósok. Ribizli, szilva. Jóleső és felemelő bor. Érzelmes, de tisztán, mint a falusi lakodalom. Megható, ahogy összekapcsol a természettel és eggyé válsz azzal." 2020.12.30.

Vélemények

No customer reviews for the moment.

Írd meg véleményed

"Vinica" Mavrud

"Vinica" Mavrud

Évjárat: 2018
Fajta: Száraz vörös bor
Összetétel: 100% Mavrud (őshonos bolgár szőlőfajta)